Kustovnici čínskou můžete zobat přímo jako sušené ovoce. Dalším způsobem konzumace je tradiční čaj. Jak na to? Jednoduše plody zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, poté slijeme; vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž konzumovat. Do polévkových vývarů, do rýže, na saláty, ale i do koláčů, zákusků apod. - záleží jen na vlastní fantazii. Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace kustovnice čínské je 10 až 20g.
Uplatnění kustovnice čínské goji
Pro svou jemnou chuť a účinky je kustovnice častou součástí kulinářských receptů čínské kuchyně, přidává se také do zeleninových vývarů a polévek. Je například součástí polévky na posílení ledvin, která dále obsahuje bílou ředkev. Na 1 litr této polévky se používá hrst kustovnice. Často se také používá rýžová kaše s kustovnicí, tato kaše posiluje játra.
Obecné zásady přípravy jídel s bylinkami a zeleninou
Během vaření by plody neměly přijít do kontaktu s kovem, proto je zapotřebí vařit je ve skleněných, keramických či porcelánových nádobách. Rovněž je třeba používat veškerá míchátka, sítka a další kuchyňské náčiní ze dřeva, skla či plastu.
Čerstvá a sušená kustovnice
Čerstvou i sušenou kustovnici je možno jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě griliáše.
Dochucování čajů
Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze následně konzumovat.
Osvěžující odvar
Klasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9-10 g) ve 1/4 litru vody 5-10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst.