Kustovnice čínská - tajemnství dlouhověkosti

Kustovnice čínská (lycium chinense) se v Číně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Proto je označována jako plod dlouhověkosti nebo také ovoce radosti.

Nejčastěji se používají její plody – qoji (qouči), které se staly velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy. Goji, sušené plody kustovnice čínské, mají sytě až tmavě červenou barvu a jsou velké jako sušené rozinky. Mohou také připomínat sušený šípek. Jejich chuť je však sladší, něco mezi šípkem, brusinkou a jablkem. Plody obsahují řadu vitamínů (B1, B2, B6, C a E), mají také více betakarotenu než mrkev a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu. Dále plody obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo - zralé bobule obsahují na 100 g váhy až 11 g železa) a až 21 stopových prvků (např. zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné pro svou schopnost odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém.

Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle. Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši.

Léčivé účinky kustovnice:

Léčivé účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus.

Jak kustovnici konzumovat:

Plody kustovnice čínské se mohou konzumovat samotné nebo se přidávají do cereálních směsí, pečiva apod. Doporučená denní dávka je 6-15 g suchých plodů. Často se používají k přípravě čaje podobně jako šípky: 8-10 g plodů se povaří 5-10 minut v 0,5 l vody. Tento odvar se pije na lačno ve dvou dávkách, včetně plodů. Kustovnice čínská je keř z čeledi lilkovitých a dosahuje až 3 m výšky. Roste volně v severních a západních oblastech Číny, v Koreji, Japonsku a Tibetu.

Celkem existuje asi 90 druhů. U nás je rozšířena kustovnice cizí, která roste převážně na železničních náspech. Pěstování kustovnice čínské je nenáročné a může si ho vyzkoušet každý. Kustovnici stačí chudá, suchá půda a netrpí chorobami ani škůdci. Začíná kvést poměrně pozdě (září – říjen), plodů není mnoho a dozrávají až v listopadu. Vyzkoušet lze i pěstování kustovnice čínské velkoplodé, která vytváří velké množství plodů, a to až do příchodů prvních mrazů. Plody se sklízejí v plné zralosti, a to setřesením do plachty, protože při jejich kontaktu s pokožkou dochází k oxidaci a zčernání drogy. Suší se do 35 °C ve stínu a uchovává se v nekovové nádobě v suchu a temnu. Pozn.: Goji (qouči) je japonský název pro kustovnici čínskou; čínsky se nazývá gouqizi...



Recepty z kustovnice goji

Rychlá ranní snídaně s kustovnicí goji

Máte rádi kvalitní snídani plnou vitamínů? Skuste si připravit rychlou raní snídaní se superpotravinou kustovnicí čínskou goji.

více...


Smoothie s Kustovnicí goji

Další možností jak si pochutnat na Goji je populární smoothie. Je to rychlý, výživný a chutný nápoj. Ingredience si můžete měnit podle chuti a toho co je doma :-)

více...


Osvěžující goji kustovnicová limonáda

Osvěžující limonáda plná vitamínů z kustovnice čínské goji pro krásný letní den.

více...


Goji kuličky s arašídy

Goji kuličky s arašídy jsou výbornou zdravou chuťovkou plnou energie a bílkovin. Posloužej skvěle jako náhrada nezdraného cukroví a návštěva bude překvapena.

více...